Mat påverkar oss fysiskt och psykiskt.
Objektivt kan vi dela in mat i kalorier → Makronutrienter (Fett, Protein, Kolhydrater, Alkohol) → Mikronutrienter (Vitaminer & Mineraler). Vad maten består av kommer att påverka oss fysiskt och psykiskt. Vi fungerar olika bra på olika typer av mat men de flesta kan relatera till att man någon gång upplevt “matkoma“ eller “paltkoma” någon gång i sitt liv. Oftast direkt efter en måltid bestående av primärt snabba kolhydrater där man upplevt hjärndimma och trötthet.
Har du aldrig reflekterat över varför du ibland kan känna dig trött i huvudet efter en måltid så är det väldigt användbart att göra det. Att lista ut vad just DU påverkas mer eller mindre av ger en användbar medvetenhet till hur du väljer att stoppa i dig olika typer av mat. Hur mår du efter en pizza, en sallad, en köttbit, etc? Hur mår du en direkt efter, en timme efter, morgonen och dagen efter?
Om du sänker en pizza senare på kvällen, hur mår du när du vaknar? Jämför den känslan med om du äter en köttbit med sallad istället och se skillnaden. Vilken känsla trivs du bäst med? Oftast upplevs det jobbigt att gå upp efter pizzan och enklare att gå upp efter att ha ätit något lättare. Alla är olika, testa och se hur du mår.
Psykologiska effekter
Vi är komplexa varelser som gärna formar relationer till saker och ting, till exempel mat. Ta pizzan som exempel igen. Låt oss säga att den gör dig trött dagen efter då den påverkar din sömnkvalitet, då är det lättare att välja något annat att äta om du vet att du kommer behöva gå upp tidigt dagen efter för att tackla en krävande dag på jobbet. Genom att välja något som du vet inte påverkar din sömn och kommer tillåta dig att vakna mer utvilad och snabbstartad blir ett enklare val.
Däremot om du en fredagkväll umgås med familj eller vänner och lagar pizza tillsammans, då blir det en helt annan historia. När ni sedan umgås, skrattar, skapar minnen och har det bra samtidigt som ni äter och diskuterar hur goda de hemlagade pizzorna var kommer det skapa bra mycket mer psykiskt välmående än om du valde att inte äta pizzan pga ovanstående exempel. De psykologiskt positiva effekterna överväger de fysiska med hästlängder och valet blir glasklart, självklart ska du delta i denna trevliga stund.
Yin & Yang. Det finns alltid fördelar och nackdelar, frågan är bara vad som är bäst just i den här stunden. Är vi medvetna om hur maten påverkar oss psykiskt och fysiskt är det lättare att göra valen. Sitter du ensam med en skål chips framför nyheterna en tisdagskväll och äter för att du har tråkigt, och fokus ligger på vad som sägs på tv:n och inte i hur gott chips kan vara? Då kanske det inte är värt “kostnaden”. Sitter du på din dotters födelsedagskalas och funderar på om du “får” ta en tårtbit tillsammans med henne och dela glädje och firande – givetvis väger det positiva effekterna över just då i den stunden i det scenariot.
Mat är mer än vad som står på papper. Svaret om det är “bra” eller “dåligt” blir alltid “det beror på”, för i rätt kontext kan det som på papper är mer hälsosamt inte vara det mest hälsosamma för dig just i den stunden.