Hur fasen går det ihop?
För att uppnå viktminskning måste vi göra av med färre kalorier än vad vi gör av med och det finns många vägar dit. Bränner du 15 400 kalorier per vecka blir det 2 200 per dag, allt under det kommer resultera i viktminskning och allt över i viktökning, äter du lika mycket händer inget alls. Man brukar säga att med ett underskott på 500 kalorier varje dag resulterar i ett halvt kilo fett mindre per vecka, 2 200 – 500 = 1 700 kalorier per dag och du är där, med en veckototal på 11 900 kalorier. Vi har alltså 3 500 kalorier att ta bort varje vecka för att gå ned ett halvt kilo varje vecka. Det finns många vägar dit, men en av alla vägar tycker jag funkar allra bäst att börja med.
Genom att välja matkällor som innehåller färre kalorier men som fortfarande har hög volym. Exempel: 100 kalorier från olivolja? ät 2,5 tesked. 100 kalorier från selleri? Ät ett kilo.
Nu kan jag ha kryddat lite. I ett kilo selleri är det faktiskt 130kcal, men du förstår min poäng. Välj mat du kan äta väldigt mycket av utan att överskrida din dagliga kalorigräns.
Ett mer realistiskt och vardagligt exempel är köttfärs. Icas nötfärs på 12% fett innehåller på ett kilo 1840 kalorier jämfört med Icas nötfärs på 5% fett innehåller 1290 kalorier.
Exempel: Låt oss säga att du äter 2kg nötfärs utspritt under en vecka, bara genom att gå från 12% till 5% kan du kapa 1 100 kalorier från din veckototal. Dvs att du kan äta lika mycket eller mer och fortfarande konsumera färre kalorier än tidigare. Magi!
Applicerar vi det här tänket på resterande delar av våra nuvarande kostvanor tar det inte lång tid innan vi har sparat in våra 3 500 kalorier bara genom att byta ut matkällor som tillåter oss att äta mer men för färre kalorier.
Exempel 2: Låt oss säga att du alltid lagar din köttfärs i en krämig, gräddig sås. Låt oss säga att du konsumerar ca 1000g grädde per vecka. 1000g vispgrädde 40% = 3 750 kalorier.
Byter vi ut grädden till 13% matlagningsgrädde istället ( förutsatt att du är villig att offra lite av krämigheten) ser det istället ut så här: 1000g matlagningsgrädde 13% = 1 500 kalorier. Du kan alltså kapa 2 250 kalorier genom att byta från 40% grädde till 13% grädde och fortfarande äta lika mycket. Magi!!
Enbart genom att byta ut befintliga matvaror till deras kalorisnålare motsvarigheter har du nu sparat 3 350 kalorier, vilket endast är 150 kalorier ifrån vårt exempel från i början av artikeln med målet av att tappa ett halvt kilo fett i veckan genom ett kaloriunderskott på 3 500.
Slutsats
Du måste inte svälta dig själv för att gå ned i vikt! Du måste inte offra allt du älskar för att gå ned i vikt. Du måste inte straffa dig själv eller leva i misär för att gå ned i vikt. Det finns många sätt att gå till väga, vissa enklare än andra (tycker jag). Det absolut viktigaste är att du hittar det sätt som passar dig bäst och håller det, länge. Kom ihåg att du kan komma väldigt långt på vägen genom extremt små justeringar, speciellt i början på din resa.
Medvetenhet och förståelse är grunden till all förändring.