Under mina tio år som personlig tränare har jag märkt att med medvetenhet kommer klokhet. Att definiera och hålla “En god kost” blir bra mycket enklare om man vet det man inte vet, för man vet ju inte om det man inte vet om.
Kalorier & Makronutrienter
Energin i mat består av kalorier och en kalori kan bestå av protein, kolhydrater, fett och alkohol. I ett gram protein hittar vi 4 kalorier, kolhydrater 4 kalorier, fett 9 kalorier och alkohol 7 kalorier ( det här inget du verkligen måste memorera, speciellt om du tränar med mig för då hjälper jag dig förstå hur du ska applicera det här i din vardag, blink blink). Genom att mäta hur många gram av vardera som finns i mat ser man hur många kalorier det finns. Även vatten och fiber räknas som makronutrienter, vatten finns det inga kalorier i och fiber har så pass lite att man inte brukar räkna med dem.
Mikronutrienter
I mat finns det vitaminer och mineraler som har samlingsnamnet mikronutrienter. Dvs hur mycket natrium, kalium, vitamin abcd osv som finns inuti. Mat som har färre mikronutrienter brukar stämplas som ”tomma” då de inte kommer med någon mer fördel än energin från kalorierna. Mat som har många mikronutrienter med sig brukar stämplas som “superfoods” men det finns ju egentligen ingen “bra” eller “dålig” mat, allt beror på vad man har för avsikt att använda kalorierna till. Är du en elitcyklist och är i ett ständigt behov av snabb energi blir ju dextrosoltabletter som har lättillgänglig energi din “superfood” liksom, trots att de inte är packade med mikronutrienter. Allt beror på vad just du har för önskemål med vad du äter ska hjälpa dig med.
Medvetenhet
Med kunskapen om vad mat faktiskt är (på papper) blir det allt mycket lättare att lägga grunden till vad “en god kost” blir för just dig. Vill du gå ned i vikt? – Fokus på kalorisnål mat som håller dig mätt (lite kalorier på stor volym, mer om detta i en annan artikel). Vill du gå upp i vikt? – Fokus på mat med mer kalorier.